The MamBo museum's fresh look

 The MamBo's reception has been relocated to allow more free space in the lobby. Photo by Sebastián Cruz.

The MamBo's reception has been relocated to allow more free space in the lobby. Photo by Sebastián Cruz.

Following the retirement of its head curator, Gloria Zea, who held the title for 47 years, Bogota’s Museum of Modern Art (MamBo) has made a few changes, including a facelift. With Claudia Hakim at the helm, and its recent renovation, the city’s main purveyor of modern art has opened itself up even more to the public, taking inspiration from New York’s New Museum and the MOMA.

 The revamped gift shop received a rebranding in tandem with the architectural renovation. Photo by Sebastián Cruz.

The revamped gift shop received a rebranding in tandem with the architectural renovation. Photo by Sebastián Cruz.

Under the direction of MamBo head architect Laura Aparicio in collaboration with Studio Manrique and construction by Andrés Manrique Arquitectos, the first goal of the renovation was to reopen the original entrance to the museum, providing access to the nearby Parque Bicentenario, today one of the city’s greatest landmarks.

 The new lobby leaves room to display large format art installations. Photo by Sebastián Cruz.

The new lobby leaves room to display large format art installations. Photo by Sebastián Cruz.

Next, the entire first floor was revamped, moving the reception to the side to permit a more spacious interior, and reopening the original large windows in order to allow more light to enter, while permitting increased visibility from the exterior. To further reproduce a sensation of openness, the long, dividing wall that separated the lobby from the gift shop was removed.

 The new gift shop features a perforated metal wall with modular shelving to display art books and other souvenirs. Photo by Sebastián Cruz.

The new gift shop features a perforated metal wall with modular shelving to display art books and other souvenirs. Photo by Sebastián Cruz.

Meanwhile the gift shop maintains its original location while growing amply in size and developing a new image to boost sales.

 A closer view of the gift shop bookshelf. Photo by Sebastián Cruz.

A closer view of the gift shop bookshelf. Photo by Sebastián Cruz.

A new wall of perforated acermetálica aluminum was created for this space, providing a lighter divider, in tandem with corian modular shelving that echoes the flexibility and modernism of the space. mambogota.com